“Gogosi” barndommens smult…

Godt Nyttår alle sammen! Januar 2016 er komt med mye kulde og sol. Disse dagene har jeg fått dilla på hvit og pastell farger. Helleborusene mine pryder rent tilværelsen…mens jeg venter på våren.

Januar måned kommer med mange tanker om helse, vennskap, familie, gleder, sorger og prioriteringer. Hva skal jeg gjøre i år 2016 når den økonomiske kurven peker ned? Da er det tid å ta vare på de tingene og interessene som gir oss glede. Å fokusere på det positivet er ikke alltid lett i en verden som er fyll av negativitet, angst og terror.

I desember måned har jeg laget bardommens smult “gogosi”. Når mamma laget de, blei alle baljene hennes fylte med “gogosi”. Vi fylte nevene våre med de deilige “gogosi” og sprang ute for å spise de. De fylte baljene blei fort tomme. Det var noen som spurte meg om de ligner på Berlinerboller. Svaret er at Ja, de ligner veldig mye på Berlinerboller eller Quarkboller.Det er flere som har spurt etter oppskrift og her kommer den.

Gogosi

IMG_0997

500 g hvetemel

200 ml melk (jeg bruker alltid helmelk til all type baking)

25 g smeltet smør

25 ml olje

25 g fersk gjær (for søt bakst)

1 egg

3 ss sukker

1 ts vanilje essens

raspet skall fra 1 klementin eller sitron

1 ts salt

melis til pynt

Vi varmer opp melk med sukker (melken skal bare være lunken). I en bolle setter vi hvetemel og smuldrer gjær. Hell melk og sukker over gjær og gni til gjæret smelter. Tilsett vanilje essens, smeltet smør, salt, egget, sukker og klementin skall. Bland alt godt. Tilsett olje og elt deigen 5-10 minutter til deigen slipper kantene på bollen. Sett et klede over bollen og la deigen heve i en time på en lun plass.

Vi kjevler deigen til en tykkelse på 5-6 cm ( pekefing tykkelsen) og med et glass skjærer vi rundinger. Deigen som er til overs kjevles igjen og lages rundinger av den.

IMG_0993

Rundingene skal hvile 30 min. på benken.

IMG_0994

I en dyp stekepanne settes godt med frityrolje. Oljen skal varmes opp. Når oljen er varm er det best å sette komfyren på litt lavere temperatur for at kakene ikke skal bare steke på utsiden og ikke inne. Da stekes bollene i olje. OBS! Snu de veldig ofte til de blir gylne og fine på begge sider.

TIPS! Får å få de til å vokse fine ved steking er det best å ha en spiseskje mann bruker til å helle av den varme oljen fra stekepanna over på hver og ei bolla.

Bollene tas ut på en tallerken som er kledd med kjøkkenpapir. La bollene kjølne og sikt hvetemel på de.

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s