Klutedilla…spanske churros…potet og bacon kaker fra Transilvania 

FullSizeRender(104)

Nå har jeg hevet meg på den siste strikketrenden og det er klutestrikking i ale mulige varianter. En klut og hjemmelaget såpe kan være en fin gave å gi.

Idag stekte jeg spanske churros og rumenske potetkaker.

Churros med karamell dip og jordbær curd

En churro er en spansk smultring. Når vi tenker churros tenker vi på søt gate snacks.Kaken er sprø på utsiden og myk inne. Vi lager smultringer i Romania men churros er mye enklere å lage. De er kaloribomber men de er utrolig gode på smak. Første gangen spiste jeg churros for ca 5 år siden.

IMG_9228

1 krus smør

2 krus vann

3 krus hvetemel

6 egg

1 krus sukker og 1 ts kanel blandes til dryss

I en kjelle settes vann og smør og settes på plate på middels varme. Rør i kjellen til smøret smelter. Kjellen tas vekk fra plata. Hvetemelet setes i vann og smør blandingen alt på engang og røres godt og fort. Sett et egg om gangen og rør godt melom hvert egg. Da er røra klar til steking.

Sett en kjelle med olje på kokeplata. La olje varmes godt. Fyll ei kakesrøyte med kakerøre og sett på sprøyte en tupp med stjerne som har stor åpning.

Sprøyt 6 cm lange pølser i oljebad og la de stekes i ca 1-2 min. Snu de for en jevn steking. Churros tas ut av oljebad og settes på rist dekket med kjøkkenpapir. De skal hvile der i 2-3 minutter og drysses med sukker og kanel.

Churros er veldig gode varme i lag med en god sjokolade dip. Denne gangen brukte jeg bare hjemmelaget karamell topping og jordbær curd. Oppskrifter finner dere på bloggen.

FullSizeRender(105)

Potet og bacon kaker fra Transilvania / Placinte ardelenesti

FullSizeRender(102)

De kakene vekker bare gode minner i meg fra den tiden jeg studerte på universitetet i Oradea Romania. Idag laget jeg de.

500 g hvetemel

330 ml vann

20 g fersk gjær

1 ts salt

4 poteter

1 pk bakon i strimler

en halv løk

I et skål settes hvetemel og salt. Vannet varmes litt. Gjæret settes i vannet og blandes til det smelter. Vann og gjær helles i skålet med hvetemel. Bland til du får en fin deig som ikke er så hard. Deigen settes til å hvile i ca 50 minutter.

Mens deigen hviler skrelles potetene og skjæres i terninger. Potetene settes i kjelle med vann og kokes som til potetstappe. HUSK! Ikke dryss salt i vann når du koker poteter til stappe. Da blir potetstappa som lim. Husk alltid å salte potetstappe etter potetene er kokt og tatt vekk fra kokeplate.

Mens potetene koker skjæres løk og bacon i små terninger og stekes i litt olje.

Når potetene er kokt helles vekk vannet de har kokt i. Potetene moses og blandes med stekt bacon og løk, salt og pepper.

Deigen deles i 8 rundinger store som en tennis ball. Ballene kjevles (bruk hvetemel på kjøkkenbenken) til en runding som ikke er så tynn. I midten av rundingen settes 1 ss potetfyll.

FullSizeRender(103)

Kantene på rundingen samles oppe over potetfyllet akkurat som du prøver å pakke potetstappe i deig. Etter det kjevles igjen ut kaka forsiktig.

På kokeplata settes stekepanna på middels varme. Pensle olje i stekepanna og sett kaka til steking. Pensle kaka med olje på oppsiden mens kaka er i stekepanna. Snu kaka og la det steke i noen minutter.

Kakene serveres med rømme.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s